Sunday, December 12, 2010

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Arrosticini

Since in 1977 our family moved to Liguria, I began to appreciate the "rostellum" which are small kebabs made with boiled mutton and goat alla brace.



Il riperimento della materia prima non è facilissimo. Certo che è possibile comprarsi un pezzo di montone e un pezzo di capra dal macellaio, e gli spiedini di legno al supermercato e procedere all'infilzatura. Ma dopo diversi tentativi, sono arrivato alla conclusione che è molto più produttivo comprare le rostelle già fatte. Nei supermercati ormai ci sono sotto la dicitura "Arrosticini". Fate attenzione a non prendere quelli fatti di maiale perchè non sono la stessa cosa.
Io di solito me li porto a casa dalla Liguria e li congelo. Molti macellai in Liguria di ponente sono specializzati nella produzione di rostelle che vengono vendute in pacchi da 3 file da 15 pezzi (45 rostelle) at a cost of 9 / 10 Euro.


The most important thing for the preparation of the rostellum is the "channels". If you try to cook the rostellum on the grid normal burn their wooden sticks and made a pan do not know anything. So the right equipment is essential. There are marketing devices to cook the rostellum, but the costs are high and the satisfaction of eating cooked rostellum on its own channel is great. So I pause a moment on the construction of "channels". In Liguria 30 years ago (maybe still now) they used pieces of eaves, or just channels for the preparation of the rostellum. From that beginning, I did do a tinsmith a copper pan (60 cm length. X 12 cm in width. x h. 10 cm).

I drilled down the sides to facilitate the circulation area, and I welded a frame around the flume. So you can remove the pan from the frame to clean it after use. Copper conducts heat very well, and is practically eternal, even exposed to the elements. I added a small base of support on one side, for a plate and salt. My "channel" is big enough and you can cook about 40 rostellum at a time. For an ideal cooking you need a perfect fire, which is pretty hot but has ceased to flame. Usually calculated from 45 min to an hour to prepare the coals.

Quando la brace è pronta basta appoggiare le rostelle fresche od ancora congelate sulla canala.
Il principio di cottura è semplice . Una prima girata di 180° , poi una girata di 90° ed un altra di 180° e le rostelle sono pronte.
Ad ogni girata saliamo a piacere: a me piacciono un pò saporite.

Ed alla fine l'unica cosa che avanza sono tanti stecchini spogli ed ospiti soddisfatti.


Buon appetito!

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